sobota, 12 maja 2012

Callaloo, zielona zupa z Karaibów

Składniki-

·         2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
·         2 drobno posiekane cebule, lub jedna duża
·         2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
·         ¾ kg liści szpinaku (lub innej zieleniny tego rodzaju)
·         1 młoda cukinia (niekoniecznie)
·         1 papryka chili drobno pokrojona
·         ½ l bulionu z kurczaka lub warzywnego
·         1,5 łyżeczki kuminu
·         1,5 zmielonej kolendry
·         250 ml mleka kokosowego
·         250 ml słodkiej śmietanki
·         sól
·         sok z limonek 


Ja zamiast oleju z orzechów ziemnych użyłam z arachidowych, szpinak wzięłam mrożony, 400ml mleka kokosowego i 100 ml zwykłego mleka /nie używałam śmietany/, aby zupa była bardziej sycąca dodałam makaron małe kolanka.


 

Sposób przygotowania

1.      Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pozbawione pestek chili, dodać po chwili przyprawy i poddusić jeszcze chwilkę. Jeśli oprócz liściastej zieleniny używamy cukinii lub np. okry (którą też oczywiście można dodać do zupy) należy je dodać w tym momencie. Następnie dolać wszystkie płyny i pogotować kilka minut./ ja w tym momencie dodawałam mrożony szpinak/ Autor przepisu zaleca gotowanie przez 30 minut. Dodać liście i pogotować 5 minut. Zmiksować zupę dokładnie i podawać z odrobiną mleka kokosowego i soku z limonki. 


Trochę kolendry i best cumin powder prosto z Indii. Uwaga! Nie mylić cuminu z kminkiem.

 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski



 I gotowa zupa. Przepis nie jest moim autorskim. Dostałam go od przyjaciół, a oni chyba jeszcze od kogoś. 

Efekt jest jak opisuje właścicielka przepisu zaskakujący.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz