·
2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
·
2 drobno posiekane cebule, lub
jedna duża
·
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę
·
¾ kg liści szpinaku (lub innej
zieleniny tego rodzaju)
·
1 młoda cukinia (niekoniecznie)
·
1 papryka chili drobno pokrojona
·
½ l bulionu z kurczaka lub
warzywnego
·
1,5 łyżeczki kuminu
·
1,5 zmielonej kolendry
·
250 ml mleka kokosowego
·
250 ml słodkiej śmietanki
·
sól
·
sok z limonek
Ja zamiast oleju z orzechów ziemnych użyłam z arachidowych, szpinak wzięłam mrożony, 400ml mleka kokosowego i 100 ml zwykłego mleka /nie używałam śmietany/, aby zupa była bardziej sycąca dodałam makaron małe kolanka.
Sposób przygotowania
1. Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pozbawione pestek chili, dodać po
chwili przyprawy i poddusić jeszcze chwilkę. Jeśli oprócz liściastej zieleniny
używamy cukinii lub np. okry (którą też oczywiście można dodać do zupy) należy
je dodać w tym momencie. Następnie dolać wszystkie płyny i pogotować kilka
minut./ ja w tym momencie dodawałam mrożony szpinak/ Autor przepisu zaleca gotowanie przez 30 minut. Dodać liście i pogotować 5 minut. Zmiksować
zupę dokładnie i podawać z odrobiną mleka kokosowego i soku z limonki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz