sobota, 30 czerwca 2012

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

6 lub 7 dużych cebul
6 lub 7 szklanek bulionu
tymianek
cząber
rozmaryn
pieprz
mleko lub słodka śmietana jak kto woli
ser żółty
białe pieczywo na grzanki /najlepiej bułki/
4 łyżki mąki i  pół szkl. wody do zaciągnięcia
oliwa z oliwek, trochę masła


Cebule obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy w garnku z oliwą i masłem. Kiedy się zeszkli dolewamy bulion / ja robię go z kostki rosołowej/. Zupa gotuje się tak długo aż cebula zmięknie. W międzyczasie dodajemy przyprawy, najlepiej wg. uznania. Następnie mieszamy mąkę z wodą tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy to do zupy i zagotowujemy. Na końcu dolewamy mleka lub śmietany. Dla mnie nie odłącznym dodatkiem do tej zupy jest żółty ser, straty lub pokrojony w kostkę oraz grzanki. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Miammmmmmmm




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz