Tymczasem z książki wybrałam jeden przepis, który zawiera aż 5 składników przeciwrakowych m. in. cukinię, cebulę, pomidory,kurkumę i imbir.
Oto przepis.
Składniki
3 cukinie
3 cebule
150g pokrojonego boczku
2 pomidory
1puszka krojonych pieczarek / ja dałam gotowane/
200 g startego sera gruyere / dałam ser
edamski/
500 ml mleka
50 g masła
50 g mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mazeiny /nie dodałam/
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej
Cukinie pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem razem z pokrojoną w kostkę cebulą ok. 20 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cukinii z cebulą, warstwę
pokrojonych w plasterki pomidorów, pieczarek, boczku, cienką warstwę sera
gruyere i przykryć resztą cukinii. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i
mieszać trzepaczką. Do gotowanej zasmażki wlewać mleko ciągle mieszając/
wlewamy powolutku i małe ilości dokładnie mieszając całość, aby nie powstały
grudy/ Dodać mazeinę i mieszać do zagotowania.
Dodać gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Przygotowany krem wlać do
naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego
Czas przygotowania ok. 30 min., gotowanie 1h
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz