sobota, 9 czerwca 2012

Zapiekanka z cukinii

Już jakiś czas temu kupiłam sobie książkę Chantale Tse na temat kuchni antyrakowej. Można się w niej doczytać wielu ciekawych informacji. Na przykład dlaczego ludzie zamieszkujący kraje śródziemnomorskie oraz takie jak np. Indie czy Japonię mniej chorują na raka. O tym, że coca-cola zawiera rakotwórczy składnik, który już wkrótce zostanie /podobno/ z niej wyeliminowany to już wiemy. Ale czy wiedzieliście, że na powstawanie raka może wpływać m. in. nadmierna ilość soli, czerwonego mięsa i alkohol ? Hmy...
Tymczasem z książki wybrałam jeden przepis, który zawiera aż 5 składników przeciwrakowych m. in. cukinię, cebulę, pomidory,kurkumę i imbir.
Oto przepis.

Składniki
3 cukinie
3 cebule
150g pokrojonego boczku
2 pomidory
1puszka krojonych pieczarek / ja dałam gotowane/
200 g startego sera gruyere / dałam ser edamski/
500 ml mleka
50 g masła
50 g mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mazeiny /nie dodałam/
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej


Cukinie pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem razem z pokrojoną w kostkę cebulą ok. 20 minut. 



 
W naczyniu żaroodpornym  ułożyć warstwę cukinii z cebulą, warstwę pokrojonych w plasterki pomidorów, pieczarek, boczku, cienką warstwę sera gruyere i przykryć resztą cukinii. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką. Do gotowanej zasmażki wlewać mleko ciągle mieszając/ wlewamy powolutku i małe ilości dokładnie mieszając całość, aby nie powstały grudy/ Dodać mazeinę i mieszać do zagotowania.  Dodać gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Przygotowany krem wlać do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  
 Smacznego
Czas przygotowania ok. 30 min., gotowanie 1h 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz