Składniki
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 jajek
trochę oliwy lub innego tłuszczu do wysmarowania blachy
truskawki
śmietana kremówka 250 ml lub 500 ml
Sposób przygotowania
|
Ja dodałam pełno ziarnistą mąkę stąd cisto trochę się rozwalało, polecam mąkę pszenną. Ciasto będzie bardziej spójne, a i smak będzie delikatniejszy |
Najpierw na parze ubijamy jajka z cukrem tak aby powstała gładka masa i cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy przesypaną przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy. Uzyskaną gładką i jednolitą masę wkładamy do formy i pieczemy ok. pół godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy w poprzek i przekładamy wcześniej ubitą śmietaną kremówką, /do której dodajemy dopiero po ubiciu na sztywną pianę ok. 3 łyżek cukru/. Na śmietanę układamy truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta. Można na wierzch również położyć warstwę śmietany i truskawek jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz