czwartek, 21 czerwca 2012

Placek z truskawkami

Składniki
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 jajek
trochę oliwy lub innego tłuszczu do wysmarowania blachy
truskawki
śmietana kremówka 250 ml lub 500 ml 

Sposób przygotowania
Ja dodałam pełno ziarnistą mąkę stąd cisto trochę się rozwalało, polecam mąkę pszenną. Ciasto będzie bardziej spójne, a i smak będzie delikatniejszy
Najpierw na parze ubijamy jajka z cukrem tak aby powstała gładka masa i cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy przesypaną przez sitko mąkę i delikatnie mieszamy. Uzyskaną gładką i jednolitą masę wkładamy do formy i pieczemy ok. pół godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy w poprzek i przekładamy wcześniej ubitą śmietaną kremówką, /do której dodajemy dopiero po ubiciu na sztywną pianę ok. 3 łyżek cukru/. Na śmietanę układamy truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta. Można na wierzch również położyć warstwę śmietany i truskawek jak kto woli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz