Naleśniki ze szpinakiem
500g szpinaku mrożonego
2 pomidory
kilka plastrów żółtego sera
1 cebula
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
sól pieprz
orzechy laskowe
olej do smażenia
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Najpierw przygotowujemy i smażymy naleśniki. Do naczynia wsypujemy mąkę,mleko, jajka i szczyptę soli wszystko miksujemy mikserem na gładką masę. Po czym smażymy na oliwie dość duże w średnicy naleśniki.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak na patelni podsmażamy pokrojoną w kostce cebulę i kiedy już będzie szklista dodajemy szpinak dodając również trochę mleka. Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy przyprawy -sól i pieprz oraz rozdrobnione orzechy. Tak przygotowany szpinak rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy je w rulony. Wszystkie zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem beszamelowym.
Jeśli chodzi o sos robimy go następująco-
w garnku o małej średnicy stapiamy masło kiedy przyjmie płynną postać zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Wlewamy troszkę mleka i mieszamy tak aby pozbyć się grudek. Po czym dolewamy stopniowo mleko, mieszając tak aby mąka dobrze połączyła się z mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, w przeciwnym razie utworzą się grudy. Gotowym sosem polewamy naleśniki i na nich układamy okrojone w plastry pomidory i żółty ser. Zapiekamy w piekarniku ok. 40min. do godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza
.
Ania, wypróbuj naleśniki ze szpinakiem i wątróbką. Pycha :)
OdpowiedzUsuń