Dawno mnie tu nie było. Za mną dwu tygodniowy obóz harcerski, i już parę dni w Poznaniu.
Postanowiłam nadrobić zaległości blogowe.
Na dobry początek inspiracje marchewkowe
Zupa marchewkowa
Składniki
1kg marchewki najlepiej młodej
1l wody /ok.brałam na oko/
2 piersi z kurczaka
kostka rosołowa /dawkowanie jak na kostce/
natka pietruszki
pieprz
imbir
kurkuma
Sposób przygotowania
Wrzucamy wszystko do jednego dużego garnka. Tzn. wodę, marchewkę, którą najpierw oczywiście myjemy i obieramy, kroimy na części /nie za małe i nie za duże tak aby potem łatwo można było zetrzeć je na tarce lub zmiksować/. Z piersi z kurczaka odkrawamy wszystkie zbędne dodatki pt. tłuszczyki i inne /no chyba, że je lubimy/i także dorzucamy do reszty.Dodajemy przyprawy i kostkę.
Gotujemy do czasu aż marchewki zmiękną i mięso się ugotuje. Wyławiamy mięso i marchewki oczywiście nie wylewając wody, w której się gotowały. Ona posłuży nam jako baza do zupy. Marchew najlepiej zmiksować na papkę lub zetrzeć na tarce. Najlepiej zmiksować wtedy zupa będzie miała konsystencje kremu. Poniżej zdjęcie marchewki tartej, zupełnie nie wiem dlaczego starłam ją zamiast zmiksować. Wrzucamy ją po tych wszystkich zabiegach z powrotem do wody w której się gotowała. Kuczaka kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru. Natkę pietruszki kroimy i wrzucamy do reszty. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy przyprawy w razie gdyby ich pierwsza dawka była za mała i voila zupa gotowa!
Kiedyś taką zupę jadłam u przyjaciela. To właśnie on zainspirował mnie aby samemu taką przygotować . Jest ona bardzo łatwa w przyrządzeniu i nie wymaga wielu składników. Na te ciepłe dni wydaje się być idealna. Zresztą nie tylko na ciepłe dni. Jest naprawdę bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz