niedziela, 26 sierpnia 2012

Placki z cukinii

Wczoraj zmobilizowana uwagami kuzynostwa, że już dawno nic  na blogu nie znaleźli postanowiłam się poprawić i co nieco napisać. Ostatnio mój blog nieco umiera mimo tego, iż nadal regularnie gotuję. Tak więc nadrabiam zaległości i wlepiam kolejną propozycję kuchni tureckiej i znów w tle z cukinią.
-Placki z cukinii



Składniki



 450 g cukinii
1 łyżeczka soli
8 łyżek posiekanej cebulki dymki / razem z zielonymi częściami/
1 starta mała cebula
8 łyżek świeżo posiekanego koperku
4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
115 g pokruszonego sera feta
4 lekko roztrzepane jajka
150 g zwykłej mąki pszennej
sól i pieprz
oliwa


Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy solą i odstawiamy do odsączenia na 30 min. Odcisnąć płyn i osuszyć papierowym ręcznikiem / ja nie odsączałam/. Przełożyć cukinię do miski, dodać cebulkę dymkę, cebulkę, koperek, pietruszkę ser feta, jajka, mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać olej na patelni. Na gorący ogień wrzucać czubate łyżki mieszaniny. Smażyć partiami przez 5-6 min. ,obracając podczas smażenia tylko raz, aż placki będą chrupkie i złociste. Wyjąć z patelni, osączać na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz