niedziela, 15 lipca 2012

Omlet warzywny

Ponieważ najbliższe dni spędzę na obozie harcerskim i zapewne nie będę za dużo pisać postanowiłam zamieścić jakiegoś posta. Inspiracją do jego powstania był przedwczesny prezent imieninowy,czyli książka z przepisami kuchni tureckiej.  Na tapecie znalazł się omlet warzywny.


Składniki
1 duża cebula pokrajana w talarki
1zielona papryka bez nasion, pokrojona w plasterki
1 czerwona papryka bez nasion pokrojona w  plasterki
4 łyżki oliwy
8 małych obranych pomidorów przekrojonych na pół
sól, pieprz
6jajek
85g  pokruszonego sera feta
4 łyżki posiekanej pietruszki

Na dużej patelni podgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i paprykę. Często mieszać i smażyć przez 5 minut aż cebula zmięknie.
Dołożyć pomidory i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż papryka i pomidory będą miękkie.
Lekko rozmącić jajka. Wlać na patelnię mieszając z warzywami. Delikatnie mieszając, smażyć aż masa jajeczna się zetnie. Połączyć z serem i trzema łyżkami posiekanej pietruszki. Pokroić na 6 części i natychmiast podawać posypane natką pietruszki.

Voila omlet po turecku!!!!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz